Photo took @ Nigara Falls July 1,2011


เรื่องราวที่เขียนในบล๊อกเป็นประสบการณ์ และชิวิตประจำวันของโอ้ทเอง ตั้งแต่อยู่แผ่นดินบ้านเกิด จนย้ายมาไกลม๊ากมาก ด้วยเหตุที่หลงหนุ่มตาใสคุยกันคนภาษา คนละสัญชาติ เขียนไว้ให้ทางบ้านได้รู้ความเคลื่อนไหว เขียนไว้เป็นบันทีก เก็บไว้อ่านย้อนหลังเมื่อวันเวลาผ่านไป ซึ่งเอากลับมาไม่ได้ หากสิ่งที่เขียนไว้จะเป็นประโยชน์กับบางคน หรือหลายๆ คนด้วยก็ดีใจ


โอ้ทไม่ได้เขียนเรียงตามวันนะค่ะ เหตุการณ์ก่อน-หลัง สลับกันไปมา เรื่องไหนภาพน้อยเขียนเร็ว เรื่องไหนภาพเยอะ เขียนแล้วเก็บไว้ใส่ภาพตามหลังทำให้ตีพิมพ์ช้าไป...ด้วยประการนี้ละจ้า



The stories in this blog are the true experiences of everyday life from a regular person, "Me". I have written since I lived in Thailand and have continued to write since that I moved away from Thailand and married a man who is totally different from myself in almost every way. I write the blog so I can share my everyday life with my family in Thailand and also to record my memories because nobody can bring back time that has passed but my writing can. If my writing can help anyone as reference information it is good.


My post do not in order by the date because I have pictures do not finish organizing so I wrote the stories and save as daft then will public when I added the photos so the stories with less photos always public first.

Friday, August 15, 2014

ผัดพริกแกงเขียวหวานซี่โครงหมู Spicy and sweet green curry chili stir fried ribs

15 สิงหาคม 2557...Aug 15, 2014
ส่วนผสมกะปริมาณเองค่ะ
I estimate all ingredients
ซี่โครงหมูหั่นชิ้นพอคำ chop ribs
พริกแกงเขียวหวาน (เพิ่มพริก กระเทียมตำ) Green curry paste (additional : Chili and garlic pounded)
เห็ดนางฟ้า angle mushroom
ซีอิ้วขาว soy sauce
น้ำผึ้ง honey
น้ำตาลปึก palm sugar
น้ำมันพืช cooking oil
น้ำ water
คะนอก้อน flavor cube
ต้นหอม green onion
ต้มกระดูกในน้ำคะนอก้อน สองชั่วโมง หรือจนเปื่อย
boil ribs with flavor cube about two hours or until soft
ผัดพริกแกง และ พริกตำกระเทียมในน้ำมัน
saute chili paste and chili with garlic pounded in cooking oil
ใส่กระดูกหมูที่ต้มเปื่อย (ไม่ใส่น้ำ หรือถ้าชอบใส่นิดหน่อย)
add ribs (add little soup if you like)
ใส่ต้นหอมหั่น  เห็ด
add slices green onion and angle mushroom
คลุกให้เข้ากัน ปรุงรสด้วย น้ำผึ้ง น้ำตาลปึก ซีอิ้วขาว ชิมตามชอบ
stir and mix all ingredient and seasoning with soy sauce, honey and palm sugar then taste as you prefer
ป้าโอ้ทหวานนำ เผ็ดกลาง
my dish was sweet more , spicy a bit
กินกับข้าวร้อนๆ และ ไข่ต้ม
Eat with hot rice and boiled eggs

No comments: