Thursday, March 3, 2011

ลอปเตอร์ผัดพริกแกง...Lobster stir fried with red chilli paste

1 มี.ค 2554...ปีที่แล้วทำลอปเตอร์จับใส่เตาอบทุกครั้ง วันนี้ผัดพริกแกงดูซิจะเป็นยังไง แต่กันมิสเตอร์ไม่กิน ทำอบในกะทะให้หนึ่่งหาง ผลปรากฎว่ามิสเตอร์กินผัด บ่นไปด้วย เพราะเผ็ดๆๆๆ เหมาว่าตัวอบเผ็ดด้วย เพราะปากมิสเตอร์แดง ไหม้หมด (เจ้าตัวบ่น เบิร์นๆๆๆๆ แล้วสั่งว่า เมนูนี้ตัดออกจากลิสเลยนะ เผ็ดมากกกกกกกกก)..

1st March 2011...Last year I cooked lobster by baked but today I cooked in different way by stir fried with red chilli paste and also made one tail not spicy for my husband in case he did not like my stir fried. He ate both.

ลงมือกันเลยดีกว่าจ่ะ... Let's start...

1.เตรียมทุกอย่างให้พร้อม :  บร๊อคโคลี่  ล๊อปสเตอร์หั่นชิ้นพอคำ  เห็ด(ในถาดไม่มีเพราะแช่น้ำอยู่) แครอท และ พริกแกง

Prepare everything : broccoli, slices lobster, slices mushroom ( not in the plate) slices carrot and red chilli paste






 

2. ตั้งกะทะใส่น้ำมันนิดหน่อย ผัดพริกแกงให้หอม ใส่ลอปสเตอร์ที่หั่น ผัดพอสุก ปรุงรสด้วยน้ำปลา ซีอิ้วขาว น้ำตาลทราย ชิมก่อนจนได้รสตามชอบ ใส่ผักทุกอย่างลงไป คลุกให้ทั่ว ปิดฝาสักครู่ โอ้ทกับมิสเตอร์ชอบผักกรอบ เลยไม่ผัดนาน สำหรับคนชอบผักสุกๆๆ ผัดนานตามต้องการจ้า  กินกับข้าวร้อนๆๆ อร่อย
ปล. มิสเตอร์บอกว่าเมนูนี้ให้ตัดออกจากลิสเลยเพราะเผ็ดมากกกกกกกกกกกกก...แจ๋วมือหนักใส่พริกเยอะไป กินเองยังเผ็ดเลย
Heat a pan with little bit cooking oil, add red chilli saute' until smell then add slices lobster and cook until lobster almost done, seasoning with fish sauce, soy sauce and sugar and taste as you like, add all vegetables and stir until everything mix then cover with the lid  until the vegetable soft as you like. We like crunchy so I did not leave long. Serve with rice...so good.
PS: How much red chilli depends on how spicy you like. My husband told me this menu need to cross from the list because it burned his mouth. I added too much chilli paste even myself still too spicy.



 



มีของแถมด้วย หนึ่งหางอบในกะทะ ใส่เนย เครืองปรุงสำเร็จของฝรั่ง หยอดซีอิ้วขาวนิดหน่ย ปิดฝา อบจนสุก

I also had additonal cooked in a pan, butter ,seasoning with pepper lemon and soy sauce then cover with the lid until cook well.












2 comments:

YU said...

what does it taste like? Is it good?

โอ้ท@Oath said...

อร่อยมากๆ ซื ไม่เหลือเลย ฮ่าฮ่า

เมื่อเราไม่ท้อ ไม่ถอย ตั้งใจ และลงมือ อะไรก็สำเร็จได้สักวัน
แวะมาบ่อยๆ นะค่ะ ขอให้มีความสุข และ มีความรักรอบๆ ตัวทุกคนค่ะ
If we never give up and begin doing, we will succeed. I wish everyone happiness and love, stay around.

เรื่องราว ข้อมูล บทความ ที่เขียนทั้งหมด ที่พื้นที่แห่งนี้เป็นข้อมูลส่วนตัว ตั้งใจเขียนเป็นบันทึกเก็บไว้อ่านย้อนหลังเพราะไม่ได้เขียนใส่สมุดตั้งแต่มาอเมริกาและเพื่อง่ายต่อทางบ้านที่ประเทศไทยได้เห็นชิวิตความเป็นอยู่ ทั้งเล่าสู่กันฟังถึงสิ่งที่ได้รู้ ได้เห็น ได้สัมผัส มิได้มีเจตนากระทบกระทั่งบุคคลใดขอขอบคุณเจ้าของบทความ งานเขียน และรวมถึงวิดีโอ ที่มีประโยชน์ได้นำมาอ้างอิงเผยแพร่ไว้ที่นี่ และยินดีต้อนรับทุกคนที่เข้ามาทั้งด้วยความตั้งใจและบ้งเอิญค่ะ

Stories and articles in this blog are my experiences .I would like to share in public. Welcome everyone!

Since I moved to the USA I have not written in a book, I use this space to keep the memories of everything I do and everyone I meet and this makes it simple to update my family in Thailand also.

Thank you to all the writers and people educated in the media who I copied to share this blog