Photo took @ Nigara Falls July 1,2011


เรื่องราวที่เขียนในบล๊อกเป็นประสบการณ์ และชิวิตประจำวันของโอ้ทเอง ตั้งแต่อยู่แผ่นดินบ้านเกิด จนย้ายมาไกลม๊ากมาก ด้วยเหตุที่หลงหนุ่มตาใสคุยกันคนภาษา คนละสัญชาติ เขียนไว้ให้ทางบ้านได้รู้ความเคลื่อนไหว เขียนไว้เป็นบันทีก เก็บไว้อ่านย้อนหลังเมื่อวันเวลาผ่านไป ซึ่งเอากลับมาไม่ได้ หากสิ่งที่เขียนไว้จะเป็นประโยชน์กับบางคน หรือหลายๆ คนด้วยก็ดีใจ


โอ้ทไม่ได้เขียนเรียงตามวันนะค่ะ เหตุการณ์ก่อน-หลัง สลับกันไปมา เรื่องไหนภาพน้อยเขียนเร็ว เรื่องไหนภาพเยอะ เขียนแล้วเก็บไว้ใส่ภาพตามหลังทำให้ตีพิมพ์ช้าไป...ด้วยประการนี้ละจ้า



The stories in this blog are the true experiences of everyday life from a regular person, "Me". I have written since I lived in Thailand and have continued to write since that I moved away from Thailand and married a man who is totally different from myself in almost every way. I write the blog so I can share my everyday life with my family in Thailand and also to record my memories because nobody can bring back time that has passed but my writing can. If my writing can help anyone as reference information it is good.


My post do not in order by the date because I have pictures do not finish organizing so I wrote the stories and save as daft then will public when I added the photos so the stories with less photos always public first.

Thursday, March 3, 2011

ลอปเตอร์ผัดพริกแกง...Lobster stir fried with red chilli paste

1 มี.ค 2554...ปีที่แล้วทำลอปเตอร์จับใส่เตาอบทุกครั้ง วันนี้ผัดพริกแกงดูซิจะเป็นยังไง แต่กันมิสเตอร์ไม่กิน ทำอบในกะทะให้หนึ่่งหาง ผลปรากฎว่ามิสเตอร์กินผัด บ่นไปด้วย เพราะเผ็ดๆๆๆ เหมาว่าตัวอบเผ็ดด้วย เพราะปากมิสเตอร์แดง ไหม้หมด (เจ้าตัวบ่น เบิร์นๆๆๆๆ แล้วสั่งว่า เมนูนี้ตัดออกจากลิสเลยนะ เผ็ดมากกกกกกกกก)..

1st March 2011...Last year I cooked lobster by baked but today I cooked in different way by stir fried with red chilli paste and also made one tail not spicy for my husband in case he did not like my stir fried. He ate both.

ลงมือกันเลยดีกว่าจ่ะ... Let's start...

1.เตรียมทุกอย่างให้พร้อม :  บร๊อคโคลี่  ล๊อปสเตอร์หั่นชิ้นพอคำ  เห็ด(ในถาดไม่มีเพราะแช่น้ำอยู่) แครอท และ พริกแกง

Prepare everything : broccoli, slices lobster, slices mushroom ( not in the plate) slices carrot and red chilli paste






 

2. ตั้งกะทะใส่น้ำมันนิดหน่อย ผัดพริกแกงให้หอม ใส่ลอปสเตอร์ที่หั่น ผัดพอสุก ปรุงรสด้วยน้ำปลา ซีอิ้วขาว น้ำตาลทราย ชิมก่อนจนได้รสตามชอบ ใส่ผักทุกอย่างลงไป คลุกให้ทั่ว ปิดฝาสักครู่ โอ้ทกับมิสเตอร์ชอบผักกรอบ เลยไม่ผัดนาน สำหรับคนชอบผักสุกๆๆ ผัดนานตามต้องการจ้า  กินกับข้าวร้อนๆๆ อร่อย
ปล. มิสเตอร์บอกว่าเมนูนี้ให้ตัดออกจากลิสเลยเพราะเผ็ดมากกกกกกกกกกกกก...แจ๋วมือหนักใส่พริกเยอะไป กินเองยังเผ็ดเลย
Heat a pan with little bit cooking oil, add red chilli saute' until smell then add slices lobster and cook until lobster almost done, seasoning with fish sauce, soy sauce and sugar and taste as you like, add all vegetables and stir until everything mix then cover with the lid  until the vegetable soft as you like. We like crunchy so I did not leave long. Serve with rice...so good.
PS: How much red chilli depends on how spicy you like. My husband told me this menu need to cross from the list because it burned his mouth. I added too much chilli paste even myself still too spicy.



 



มีของแถมด้วย หนึ่งหางอบในกะทะ ใส่เนย เครืองปรุงสำเร็จของฝรั่ง หยอดซีอิ้วขาวนิดหน่ย ปิดฝา อบจนสุก

I also had additonal cooked in a pan, butter ,seasoning with pepper lemon and soy sauce then cover with the lid until cook well.












2 comments:

YU said...

what does it taste like? Is it good?

โอ้ท@Oath said...

อร่อยมากๆ ซื ไม่เหลือเลย ฮ่าฮ่า