Photo took @ Nigara Falls July 1,2011


เรื่องราวที่เขียนในบล๊อกเป็นประสบการณ์ และชิวิตประจำวันของโอ้ทเอง ตั้งแต่อยู่แผ่นดินบ้านเกิด จนย้ายมาไกลม๊ากมาก ด้วยเหตุที่หลงหนุ่มตาใสคุยกันคนภาษา คนละสัญชาติ เขียนไว้ให้ทางบ้านได้รู้ความเคลื่อนไหว เขียนไว้เป็นบันทีก เก็บไว้อ่านย้อนหลังเมื่อวันเวลาผ่านไป ซึ่งเอากลับมาไม่ได้ หากสิ่งที่เขียนไว้จะเป็นประโยชน์กับบางคน หรือหลายๆ คนด้วยก็ดีใจ


โอ้ทไม่ได้เขียนเรียงตามวันนะค่ะ เหตุการณ์ก่อน-หลัง สลับกันไปมา เรื่องไหนภาพน้อยเขียนเร็ว เรื่องไหนภาพเยอะ เขียนแล้วเก็บไว้ใส่ภาพตามหลังทำให้ตีพิมพ์ช้าไป...ด้วยประการนี้ละจ้า



The stories in this blog are the true experiences of everyday life from a regular person, "Me". I have written since I lived in Thailand and have continued to write since that I moved away from Thailand and married a man who is totally different from myself in almost every way. I write the blog so I can share my everyday life with my family in Thailand and also to record my memories because nobody can bring back time that has passed but my writing can. If my writing can help anyone as reference information it is good.


My post do not in order by the date because I have pictures do not finish organizing so I wrote the stories and save as daft then will public when I added the photos so the stories with less photos always public first.

Thursday, June 10, 2010

น้ำพริก'โอ้ท" ...Nam prik Oath

วันพุธที่ 9 มิ.ย 53...มากินน้ำพริกกัน (จะว่าใช่ก็ใช่ ไม่ใช่ก็ไม่ใช่น่ะค่ะ เพราะไม่ได้ตำ แต่ผัดในกะทะ) อยากกินน้ำพริกอ่องแต่ทำไม่เป็น เลยได้น้ำพริก”โอ้ท” แ ทนค่ะ ทำง่ายเหมือนเคยเพราะยากๆๆ ทำไม่เป็นค่ะ
น้ำมันใส่กะทะ ผัดหมูเกือบสุก ใส่พริกแกงแดง อย่าลืมเติมพริกตำกระเทียมด้วยนะจ่ะ ผัดหอมๆ นิดนึงแล้วใส่มะเขือเทศบดกระป๋อง (เจ้านี้ซื้อมาผิดตอนทำลาซานยา นึกว่าเหมือนกันไม่ได้อ่าน ปรากฎว่าข้างป๋องเขียนว่า tomato paste แต่จะซื้อ tomato sauce เลยเอามาลองผัดน้ำพริกซะ) ใส่พริกหยวกหั่นเหลี่ยม แครอทหั่นเหลี่ยม ผัดๆๆๆๆ เติมซีอิ้วขาว น้ำตาล ถ้าข้นไป เติมน้ำค่ะ ลดไฟอ่อนๆๆ ปิดฝาไว้แป้บนึง พอให้แครอทสุก กินกับคะน้าต้ม ข้าวร้อนๆๆ อาหย่อยๆๆๆๆ



I wanted to eat chilli paste call “Nam prik Ong” but I do not know how to make it, so I made my style . I call this chilli paste “Nam prik Oath”. Yes, it came from a person who made== ME…LOL

Prepared:
Ground pork
Red curry paste (I also added smash chilli and onion a little to make stronger taste)
Cut square carrot
Cut square pepper
Soy sauce or fish sauce
Sugar
Water
Tomato paste
Oil

Cook:

Heat oil in a pan and simmer ground pork, added red curry paste and stir until smell, added carrot,pepper,tomato paste and seasoning with soy sauce or fish sauce and sugar.
Cover with a lid for few minutes or until carrot cook and ready to serve.




No comments: