Photo took @ Nigara Falls July 1,2011


เรื่องราวที่เขียนในบล๊อกเป็นประสบการณ์ และชิวิตประจำวันของโอ้ทเอง ตั้งแต่อยู่แผ่นดินบ้านเกิด จนย้ายมาไกลม๊ากมาก ด้วยเหตุที่หลงหนุ่มตาใสคุยกันคนภาษา คนละสัญชาติ เขียนไว้ให้ทางบ้านได้รู้ความเคลื่อนไหว เขียนไว้เป็นบันทีก เก็บไว้อ่านย้อนหลังเมื่อวันเวลาผ่านไป ซึ่งเอากลับมาไม่ได้ หากสิ่งที่เขียนไว้จะเป็นประโยชน์กับบางคน หรือหลายๆ คนด้วยก็ดีใจ


โอ้ทไม่ได้เขียนเรียงตามวันนะค่ะ เหตุการณ์ก่อน-หลัง สลับกันไปมา เรื่องไหนภาพน้อยเขียนเร็ว เรื่องไหนภาพเยอะ เขียนแล้วเก็บไว้ใส่ภาพตามหลังทำให้ตีพิมพ์ช้าไป...ด้วยประการนี้ละจ้า



The stories in this blog are the true experiences of everyday life from a regular person, "Me". I have written since I lived in Thailand and have continued to write since that I moved away from Thailand and married a man who is totally different from myself in almost every way. I write the blog so I can share my everyday life with my family in Thailand and also to record my memories because nobody can bring back time that has passed but my writing can. If my writing can help anyone as reference information it is good.


My post do not in order by the date because I have pictures do not finish organizing so I wrote the stories and save as daft then will public when I added the photos so the stories with less photos always public first.

Sunday, September 18, 2011

แกงส้ม...sour soup

IMG_1087


เตรียม:

กุ้ง หรือ ปลา บางครั้งโอ้ทใช้ไก่ หมู ด้วย
ตำพริกแกงส้มเอง (สีใส) หรือ ใช้พริกแกงส้มสำเร็จ(สีออกส้ม) ผสมกับพริกตำนิดหน่อย
เครื่องปรุง น้ำปลา ซีอิ้วขาว น้ำตาลทราย น้ำมะขาม น้ำ ผักต่างๆๆตามชอบ

ปรุง:
ตั้งน้ำ ใส่พริกแกงส้ม (สำเร็จผสมพริกตำ หรือ พริกตำเอง) ต้มให้เดือด
ใส่เนื้อสัตว์ (กุ้ง ปลา หรือ ไก่ หมู ตามชอบ) ต้มจนเนื้อเริ่มสุก ปรุงรสด้วยเครื่องปรุง ยกเว้นน้ำมะขาม
เมื่อแกงเดือดให้ใส่ผัก ใส่น้ำมะขาม ต้มต่อจนผักสุก ปิดไฟ พร้อมเสริฟ (แกงส้มค้างคืนรสจะเข้มข้น)


IMG_1088

IMG_1090

Prepared:
+ Shrimp or Fish sometimes I use pork or chicken
+ Sour paste chilli  or smash dry chilli with red onion,garlic, seed pepper, salt and a cook shrimp or little fish meat or mix both chilli together

(Sour paste chilli will make soup color light orange but smash chillit with make soup color look clear)

seasoning ; fish sauce, soy sauce,sugar, tamarind juice, water and vegetable as you like such as broccoli and chinese broccoli 
Cook:
Heat water and chilli paste until boil
Add meat and seasoning  exept tamarind juice when meat start to cook
Cook until boil again add vegetable and continue cooking until boil , add tamarind juice and  taste (sour , sweet and little spicy or as you like)

PS: this soup stay over night the taste is better

P7171698

P7171699

4 comments:

YU said...

ใส่หมูหรือไก่แล้วรสเป็นยังไงโอ้ท

โอ้ท@Oath said...

อร่อยเหมือนแกงส้มปกติค่ะพี่ยุ อยู่ที่ฝีมือ...นี่คุยซะเลย ^+^

dadalove said...

โอโหกุ้งตัวเบ้อเร่อเลย น่ากินนะโอ็ท หิวๆๆๆ ขอข้าวเปล่าสักจานสิ

โอ้ท@Oath said...

ได้เลยค่ะพี่ดา