Photo took @ Nigara Falls July 1,2011


เรื่องราวที่เขียนในบล๊อกเป็นประสบการณ์ และชิวิตประจำวันของโอ้ทเอง ตั้งแต่อยู่แผ่นดินบ้านเกิด จนย้ายมาไกลม๊ากมาก ด้วยเหตุที่หลงหนุ่มตาใสคุยกันคนภาษา คนละสัญชาติ เขียนไว้ให้ทางบ้านได้รู้ความเคลื่อนไหว เขียนไว้เป็นบันทีก เก็บไว้อ่านย้อนหลังเมื่อวันเวลาผ่านไป ซึ่งเอากลับมาไม่ได้ หากสิ่งที่เขียนไว้จะเป็นประโยชน์กับบางคน หรือหลายๆ คนด้วยก็ดีใจ


โอ้ทไม่ได้เขียนเรียงตามวันนะค่ะ เหตุการณ์ก่อน-หลัง สลับกันไปมา เรื่องไหนภาพน้อยเขียนเร็ว เรื่องไหนภาพเยอะ เขียนแล้วเก็บไว้ใส่ภาพตามหลังทำให้ตีพิมพ์ช้าไป...ด้วยประการนี้ละจ้า



The stories in this blog are the true experiences of everyday life from a regular person, "Me". I have written since I lived in Thailand and have continued to write since that I moved away from Thailand and married a man who is totally different from myself in almost every way. I write the blog so I can share my everyday life with my family in Thailand and also to record my memories because nobody can bring back time that has passed but my writing can. If my writing can help anyone as reference information it is good.


My post do not in order by the date because I have pictures do not finish organizing so I wrote the stories and save as daft then will public when I added the photos so the stories with less photos always public first.

Tuesday, June 14, 2011

ไข่พะโล้หมู... Eggs in chinese five spice with pork

ไก่พะโล้ เมื่อ 23 ก.ย 2553

เตรียม : สับกระดูกหมูเป็นท่อนพอคำ   ผงพะโล้  น้ำตาลปีก (ก้อน)  น้ำปลา ซีอิ้วขาว ซีอิ้วดำ ไข่ต้ม

ลงมือ : ผัดหมูกับผงพะโล้ ปริมาณตามข้างซอง (เคยใส่เยอะไม่อร่อย) จากนั้น เติมน้ำ ต้มจนหมูสุก ปรุงรสด้วยน้ำตาลปีก น้ำปลา ซีอิ้วขาว
  • ใส่ไข่ต้ม และต้มต่อ ใช้ไฟอ่อน จนหมูเปื่อย
  • ใส่ผักชี รากผักชีทุบ (ถ้ามี) จะได้หอม
ครั้งนี้เป็นครั้งที่อร่อยที่สุดที่ทำมาเลยล่ะ



Chicken in chinese five spice  on 23rd September 2010

Prepare :  cut pork pork rib into one bite,  chinese five spice powder, brown suger bar, fish sauce, soy sauce , black sauce and boiled eggs

Cook : stir fried pork and  chinese five spice powder until mix well (look on a pack for mesurement)
  • add water and continue boil until pork cook well
  • seasoning with brown sugar bar, fish sauce,soy sauce and taste
  • add boiled eggs and little black sauce
  • continue boil with low heat until pork tender
  • add cilentro and root (if have) to make smell 
ครั้งนี้เป็นครั้งที่อร่อยที่สุดที่ทำมาเลยล่ะ
this was the best I cooked.

2 comments:

YU said...

พะโล้น่ากินมากเลยโอ้ท ต้มเยอ ะแบ่งมาทางนี้มั่งสิ อิอิ กินหลายๆวันยิ่งอร่อย

โอ้ท@Oath said...

ต้มหลายสัปดาห์แล้วพี่ยุ ดองไว้ไม่ได้เอามาอวด ไม่มีเหลือแล้ว กลัวโดนแย่ง อิอิ