Photo took @ Nigara Falls July 1,2011


เรื่องราวที่เขียนในบล๊อกเป็นประสบการณ์ และชิวิตประจำวันของโอ้ทเอง ตั้งแต่อยู่แผ่นดินบ้านเกิด จนย้ายมาไกลม๊ากมาก ด้วยเหตุที่หลงหนุ่มตาใสคุยกันคนภาษา คนละสัญชาติ เขียนไว้ให้ทางบ้านได้รู้ความเคลื่อนไหว เขียนไว้เป็นบันทีก เก็บไว้อ่านย้อนหลังเมื่อวันเวลาผ่านไป ซึ่งเอากลับมาไม่ได้ หากสิ่งที่เขียนไว้จะเป็นประโยชน์กับบางคน หรือหลายๆ คนด้วยก็ดีใจ


โอ้ทไม่ได้เขียนเรียงตามวันนะค่ะ เหตุการณ์ก่อน-หลัง สลับกันไปมา เรื่องไหนภาพน้อยเขียนเร็ว เรื่องไหนภาพเยอะ เขียนแล้วเก็บไว้ใส่ภาพตามหลังทำให้ตีพิมพ์ช้าไป...ด้วยประการนี้ละจ้า



The stories in this blog are the true experiences of everyday life from a regular person, "Me". I have written since I lived in Thailand and have continued to write since that I moved away from Thailand and married a man who is totally different from myself in almost every way. I write the blog so I can share my everyday life with my family in Thailand and also to record my memories because nobody can bring back time that has passed but my writing can. If my writing can help anyone as reference information it is good.


My post do not in order by the date because I have pictures do not finish organizing so I wrote the stories and save as daft then will public when I added the photos so the stories with less photos always public first.

Thursday, September 23, 2010

ไก่พะโล้...Chicken in chinese Five-spice Blend

ใช้ผงพะโล้เพื่อนส่งมาให้ หลายเดือนแล้ว ยี่ห้อ"ถังทอง" หมักไก่ไว้ก่อนไปเรียนประมาณ ชั่วโมงครึ่ง กลับมจัดการผัดน้ำมัน กระเทียม น้ำตาลปึก แล้วใส่ไก่หมักลงไปผัด เติมน้ำนิดหน่อย เพราะไม่อยากกินหลายวัน พอไก่สุก เติมเต้าหู้ ปิดฝา อบแป้บนึง เสร็จจ้า ถ้าใครจะเติมไข่ก็ได้น่ะค่ะ ตามชอบค่ะ ภาพถ่าย ขณะ กำลังต้ม ควันโขมงเลย

I mixed before went to ESL class lastnight and cooked with I came back. It was about 1 and half hour.

Mixed chicken with chinese Five-spice Blend and let it stay about 1/2 hour to 1 hour . Heat little oil with garlic and brown sugar in a pan and then add mixing chicken.  Cook for 5 minutes then add little water. Continue cooking until the chicken done then add tofu and cover the lid for 10 minutes.

You can add boiled eggs too. For vegetarian  cook just boiled eggs and tofu.


No comments: