Life is short then do what brings happiness to life.ชีวิตเราสั้น อะไรทำแล้วมีความสุขก็ทำไป อยู่ยังไงก็ได้ให้มีความสุข

Search This Blog

Tuesday, April 5, 2011

หน่อไม้ฝรั่งผัดกุ้ง กับ ต้มยำทะเล...Asparagus stir fried with shrimp and Tom Yum sea food

หน่อไม้ฝรั่งผัดกุ้ง  ( Aspaagus stir fried with shrimp)

เตรียม  : หน่อไม้ฝรั่ง หั่น เป็นท่อน  กุ้งสดปลอกเปลือก และเครื่องปรุงรส: น้ำปลา ซีอิ้วขาว ซอสหอยนางรม น้ำตาลทราย น้ำสะอาด (เติมข่าตะไคร้ด้วยก็ได้เผื่อความหอม)

Prepare :  Asparagus cut , raw shrimp peel shell and seasoning: fish sauce, soy sauce, oyster sauce, sugar and water (if you like the add more herb and smell better add  slices lemon grass and galanga)


ปรุง : ตั้งกะทะ ใส่น้ำมันนิดหน่อย หรือใส่น้ำแทนน้ำมันก็ได้ โอ้ทผัดใส่น้ำบ่อยกว่าน้ำมัน  ใส่กุ้งผัดจนสุก ใส่หน่อไม้ฝรั่ง ปรุงรส และ ปิดฝาไว้สักแป้บ หรือ 5 นาที เปิดฝาคน ถ้าผัดแห้ง เติมน้ำนิดหน่อย ถ้าชอบผักกรอบไม่ต้องผัดนาน เสร็จแล้วจ้า

Cook: Heat a pan with oil ( olive oil or cooking oil or just water ) on the stove, add shrimp and continue cook until shrimp cook well add asparagus and seasoning (as the taste you like)  then cover with the lid about 5 minutes. Stir once and cover the lid continue cooking until asparagus soft as you like. If you like more liquid add a little water.

ต้มยำทะเล ( Tom Yum sea food/spicy sea food)

เตรียม : กะทิ กุ้ง ปลาหมึก เนื้อปลา  เห็ด หอมหัวใหญ่ มะเขือเทศ พริกหยวก  น้ำพริกต้มยำสำเร็จ น้ำพริกเผา น้ำสะอาด และเครื่องปรุงรส น้ำปลา ซีอิ้วขาว น้ำตาลทราย

Prepare : coconut milk,shrimp , squid, tilapia filltes, mashroom, onion, tomato, bell pepper/pepper, tom yum soup paste, chilli paste in soy bean oil (namprik pao)   ,water, fish sauce, soy sauce and sugar




ปรุง :  ตั้งหม้อกะทิ ใส่น้ำพริกต้มยำ เติมน้ำไม่ให้กะทิค้น และต้มจนเดือด ใส่เนื้อสัตว์ลงไป ต้มต่อจนเนื้อสุก ใส่น้ำปลา น้ำตาลทราย ซีอิ้วขาวปรุงรส ตามด้วย ผักทั้งหมด ปิดฝา ต้มต่อ จนผักสุกดี ใส่น้ำพริกเผา  ชิมรส ดับไฟพร้อมเสริฟจ้า

Cook: pour coconut milk in a pot , add tom yum soup paste , add water to make coconut milk light,  stir and heat until boil. Add sea food , seasoning with soy sauce, fish sauce ,sugar and cover with the lid continue cooking until sea food cook then add bell pepper , onion,mash room , tomato  and stir then cover with a lid continue cooking until vegetable cook as you like, add chilli paste in soy bean oil , stir and taste. Turn the heat off .
หิวๆๆๆ จะแย่แล้ว หม่ำ เลยดีกว่า
 Are you ready? Let's eat.

2 comments:

IIWS@(*_*)@USA said...

น่ากินๆ แต่กินทีเดียวหมดนี่พี่จุกแน่ๆเลย

โอ้ท@Oath said...

ขอบคุณค่ะพี่แพร ผัดน่ะกินหมดวันเดียว แต่แกงน่ะทำไว้กินหลายวันค่ะ กินหมดที่เดียว จุกตายอย่างที่พี่แพรว่าแหงๆๆ อิอิ

เมื่อเราไม่ท้อ ไม่ถอย ตั้งใจ และลงมือ อะไรก็สำเร็จได้สักวัน
แวะมาบ่อยๆ นะค่ะ ขอให้มีความสุข และ มีความรักรอบๆ ตัวทุกคนค่ะ
If we never give up and begin doing, we will succeed. I wish everyone happiness and love, stay around.

เรื่องราว ข้อมูล บทความ ที่เขียนทั้งหมด ที่พื้นที่แห่งนี้เป็นข้อมูลส่วนตัว ตั้งใจเขียนเป็นบันทึกเก็บไว้อ่านย้อนหลังเพราะไม่ได้เขียนใส่สมุดตั้งแต่มาอเมริกาและเพื่อง่ายต่อทางบ้านที่ประเทศไทยได้เห็นชิวิตความเป็นอยู่ ทั้งเล่าสู่กันฟังถึงสิ่งที่ได้รู้ ได้เห็น ได้สัมผัส มิได้มีเจตนากระทบกระทั่งบุคคลใดขอขอบคุณเจ้าของบทความ งานเขียน และรวมถึงวิดีโอ ที่มีประโยชน์ได้นำมาอ้างอิงเผยแพร่ไว้ที่นี่ และยินดีต้อนรับทุกคนที่เข้ามาทั้งด้วยความตั้งใจและบ้งเอิญค่ะ

Stories and articles in this blog are my experiences .I would like to share in public. Welcome everyone!

Since I moved to the USA I have not written in a book, I use this space to keep the memories of everything I do and everyone I meet and this makes it simple to update my family in Thailand also.

Thank you to all the writers and people educated in the media who I copied to share this blog