Photo took @ Nigara Falls July 1,2011


เรื่องราวที่เขียนในบล๊อกเป็นประสบการณ์ และชิวิตประจำวันของโอ้ทเอง ตั้งแต่อยู่แผ่นดินบ้านเกิด จนย้ายมาไกลม๊ากมาก ด้วยเหตุที่หลงหนุ่มตาใสคุยกันคนภาษา คนละสัญชาติ เขียนไว้ให้ทางบ้านได้รู้ความเคลื่อนไหว เขียนไว้เป็นบันทีก เก็บไว้อ่านย้อนหลังเมื่อวันเวลาผ่านไป ซึ่งเอากลับมาไม่ได้ หากสิ่งที่เขียนไว้จะเป็นประโยชน์กับบางคน หรือหลายๆ คนด้วยก็ดีใจ


โอ้ทไม่ได้เขียนเรียงตามวันนะค่ะ เหตุการณ์ก่อน-หลัง สลับกันไปมา เรื่องไหนภาพน้อยเขียนเร็ว เรื่องไหนภาพเยอะ เขียนแล้วเก็บไว้ใส่ภาพตามหลังทำให้ตีพิมพ์ช้าไป...ด้วยประการนี้ละจ้า



The stories in this blog are the true experiences of everyday life from a regular person, "Me". I have written since I lived in Thailand and have continued to write since that I moved away from Thailand and married a man who is totally different from myself in almost every way. I write the blog so I can share my everyday life with my family in Thailand and also to record my memories because nobody can bring back time that has passed but my writing can. If my writing can help anyone as reference information it is good.


My post do not in order by the date because I have pictures do not finish organizing so I wrote the stories and save as daft then will public when I added the photos so the stories with less photos always public first.

Tuesday, April 5, 2011

หน่อไม้ฝรั่งผัดกุ้ง กับ ต้มยำทะเล...Asparagus stir fried with shrimp and Tom Yum sea food

หน่อไม้ฝรั่งผัดกุ้ง  ( Aspaagus stir fried with shrimp)

เตรียม  : หน่อไม้ฝรั่ง หั่น เป็นท่อน  กุ้งสดปลอกเปลือก และเครื่องปรุงรส: น้ำปลา ซีอิ้วขาว ซอสหอยนางรม น้ำตาลทราย น้ำสะอาด (เติมข่าตะไคร้ด้วยก็ได้เผื่อความหอม)

Prepare :  Asparagus cut , raw shrimp peel shell and seasoning: fish sauce, soy sauce, oyster sauce, sugar and water (if you like the add more herb and smell better add  slices lemon grass and galanga)


ปรุง : ตั้งกะทะ ใส่น้ำมันนิดหน่อย หรือใส่น้ำแทนน้ำมันก็ได้ โอ้ทผัดใส่น้ำบ่อยกว่าน้ำมัน  ใส่กุ้งผัดจนสุก ใส่หน่อไม้ฝรั่ง ปรุงรส และ ปิดฝาไว้สักแป้บ หรือ 5 นาที เปิดฝาคน ถ้าผัดแห้ง เติมน้ำนิดหน่อย ถ้าชอบผักกรอบไม่ต้องผัดนาน เสร็จแล้วจ้า

Cook: Heat a pan with oil ( olive oil or cooking oil or just water ) on the stove, add shrimp and continue cook until shrimp cook well add asparagus and seasoning (as the taste you like)  then cover with the lid about 5 minutes. Stir once and cover the lid continue cooking until asparagus soft as you like. If you like more liquid add a little water.

ต้มยำทะเล ( Tom Yum sea food/spicy sea food)

เตรียม : กะทิ กุ้ง ปลาหมึก เนื้อปลา  เห็ด หอมหัวใหญ่ มะเขือเทศ พริกหยวก  น้ำพริกต้มยำสำเร็จ น้ำพริกเผา น้ำสะอาด และเครื่องปรุงรส น้ำปลา ซีอิ้วขาว น้ำตาลทราย

Prepare : coconut milk,shrimp , squid, tilapia filltes, mashroom, onion, tomato, bell pepper/pepper, tom yum soup paste, chilli paste in soy bean oil (namprik pao)   ,water, fish sauce, soy sauce and sugar




ปรุง :  ตั้งหม้อกะทิ ใส่น้ำพริกต้มยำ เติมน้ำไม่ให้กะทิค้น และต้มจนเดือด ใส่เนื้อสัตว์ลงไป ต้มต่อจนเนื้อสุก ใส่น้ำปลา น้ำตาลทราย ซีอิ้วขาวปรุงรส ตามด้วย ผักทั้งหมด ปิดฝา ต้มต่อ จนผักสุกดี ใส่น้ำพริกเผา  ชิมรส ดับไฟพร้อมเสริฟจ้า

Cook: pour coconut milk in a pot , add tom yum soup paste , add water to make coconut milk light,  stir and heat until boil. Add sea food , seasoning with soy sauce, fish sauce ,sugar and cover with the lid continue cooking until sea food cook then add bell pepper , onion,mash room , tomato  and stir then cover with a lid continue cooking until vegetable cook as you like, add chilli paste in soy bean oil , stir and taste. Turn the heat off .
หิวๆๆๆ จะแย่แล้ว หม่ำ เลยดีกว่า
 Are you ready? Let's eat.

2 comments:

IIWS@(*_*)@USA said...

น่ากินๆ แต่กินทีเดียวหมดนี่พี่จุกแน่ๆเลย

โอ้ท@Oath said...

ขอบคุณค่ะพี่แพร ผัดน่ะกินหมดวันเดียว แต่แกงน่ะทำไว้กินหลายวันค่ะ กินหมดที่เดียว จุกตายอย่างที่พี่แพรว่าแหงๆๆ อิอิ