Tuesday, April 5, 2011

หน่อไม้ฝรั่งผัดกุ้ง กับ ต้มยำทะเล...Asparagus stir fried with shrimp and Tom Yum sea food

หน่อไม้ฝรั่งผัดกุ้ง  ( Aspaagus stir fried with shrimp)

เตรียม  : หน่อไม้ฝรั่ง หั่น เป็นท่อน  กุ้งสดปลอกเปลือก และเครื่องปรุงรส: น้ำปลา ซีอิ้วขาว ซอสหอยนางรม น้ำตาลทราย น้ำสะอาด (เติมข่าตะไคร้ด้วยก็ได้เผื่อความหอม)

Prepare :  Asparagus cut , raw shrimp peel shell and seasoning: fish sauce, soy sauce, oyster sauce, sugar and water (if you like the add more herb and smell better add  slices lemon grass and galanga)


ปรุง : ตั้งกะทะ ใส่น้ำมันนิดหน่อย หรือใส่น้ำแทนน้ำมันก็ได้ โอ้ทผัดใส่น้ำบ่อยกว่าน้ำมัน  ใส่กุ้งผัดจนสุก ใส่หน่อไม้ฝรั่ง ปรุงรส และ ปิดฝาไว้สักแป้บ หรือ 5 นาที เปิดฝาคน ถ้าผัดแห้ง เติมน้ำนิดหน่อย ถ้าชอบผักกรอบไม่ต้องผัดนาน เสร็จแล้วจ้า

Cook: Heat a pan with oil ( olive oil or cooking oil or just water ) on the stove, add shrimp and continue cook until shrimp cook well add asparagus and seasoning (as the taste you like)  then cover with the lid about 5 minutes. Stir once and cover the lid continue cooking until asparagus soft as you like. If you like more liquid add a little water.

ต้มยำทะเล ( Tom Yum sea food/spicy sea food)

เตรียม : กะทิ กุ้ง ปลาหมึก เนื้อปลา  เห็ด หอมหัวใหญ่ มะเขือเทศ พริกหยวก  น้ำพริกต้มยำสำเร็จ น้ำพริกเผา น้ำสะอาด และเครื่องปรุงรส น้ำปลา ซีอิ้วขาว น้ำตาลทราย

Prepare : coconut milk,shrimp , squid, tilapia filltes, mashroom, onion, tomato, bell pepper/pepper, tom yum soup paste, chilli paste in soy bean oil (namprik pao)   ,water, fish sauce, soy sauce and sugar




ปรุง :  ตั้งหม้อกะทิ ใส่น้ำพริกต้มยำ เติมน้ำไม่ให้กะทิค้น และต้มจนเดือด ใส่เนื้อสัตว์ลงไป ต้มต่อจนเนื้อสุก ใส่น้ำปลา น้ำตาลทราย ซีอิ้วขาวปรุงรส ตามด้วย ผักทั้งหมด ปิดฝา ต้มต่อ จนผักสุกดี ใส่น้ำพริกเผา  ชิมรส ดับไฟพร้อมเสริฟจ้า

Cook: pour coconut milk in a pot , add tom yum soup paste , add water to make coconut milk light,  stir and heat until boil. Add sea food , seasoning with soy sauce, fish sauce ,sugar and cover with the lid continue cooking until sea food cook then add bell pepper , onion,mash room , tomato  and stir then cover with a lid continue cooking until vegetable cook as you like, add chilli paste in soy bean oil , stir and taste. Turn the heat off .
หิวๆๆๆ จะแย่แล้ว หม่ำ เลยดีกว่า
 Are you ready? Let's eat.

2 comments:

IIWS@(*_*)@USA said...

น่ากินๆ แต่กินทีเดียวหมดนี่พี่จุกแน่ๆเลย

โอ้ท@Oath said...

ขอบคุณค่ะพี่แพร ผัดน่ะกินหมดวันเดียว แต่แกงน่ะทำไว้กินหลายวันค่ะ กินหมดที่เดียว จุกตายอย่างที่พี่แพรว่าแหงๆๆ อิอิ

เมื่อเราไม่ท้อ ไม่ถอย ตั้งใจ และลงมือ อะไรก็สำเร็จได้สักวัน
แวะมาบ่อยๆ นะค่ะ ขอให้มีความสุข และ มีความรักรอบๆ ตัวทุกคนค่ะ
If we never give up and begin doing, we will succeed. I wish everyone happiness and love, stay around.

เรื่องราว ข้อมูล บทความ ที่เขียนทั้งหมด ที่พื้นที่แห่งนี้เป็นข้อมูลส่วนตัว ตั้งใจเขียนเป็นบันทึกเก็บไว้อ่านย้อนหลังเพราะไม่ได้เขียนใส่สมุดตั้งแต่มาอเมริกาและเพื่อง่ายต่อทางบ้านที่ประเทศไทยได้เห็นชิวิตความเป็นอยู่ ทั้งเล่าสู่กันฟังถึงสิ่งที่ได้รู้ ได้เห็น ได้สัมผัส มิได้มีเจตนากระทบกระทั่งบุคคลใดขอขอบคุณเจ้าของบทความ งานเขียน และรวมถึงวิดีโอ ที่มีประโยชน์ได้นำมาอ้างอิงเผยแพร่ไว้ที่นี่ และยินดีต้อนรับทุกคนที่เข้ามาทั้งด้วยความตั้งใจและบ้งเอิญค่ะ

Stories and articles in this blog are my experiences .I would like to share in public. Welcome everyone!

Since I moved to the USA I have not written in a book, I use this space to keep the memories of everything I do and everyone I meet and this makes it simple to update my family in Thailand also.

Thank you to all the writers and people educated in the media who I copied to share this blog