หน่อไม้ฝรั่งผัดกุ้ง ( Aspaagus stir fried with shrimp)
เตรียม : หน่อไม้ฝรั่ง หั่น เป็นท่อน กุ้งสดปลอกเปลือก และเครื่องปรุงรส: น้ำปลา ซีอิ้วขาว ซอสหอยนางรม น้ำตาลทราย น้ำสะอาด (เติมข่าตะไคร้ด้วยก็ได้เผื่อความหอม)
Prepare : Asparagus cut , raw shrimp peel shell and seasoning: fish sauce, soy sauce, oyster sauce, sugar and water (if you like the add more herb and smell better add slices lemon grass and galanga)
ปรุง : ตั้งกะทะ ใส่น้ำมันนิดหน่อย หรือใส่น้ำแทนน้ำมันก็ได้ โอ้ทผัดใส่น้ำบ่อยกว่าน้ำมัน ใส่กุ้งผัดจนสุก ใส่หน่อไม้ฝรั่ง ปรุงรส และ ปิดฝาไว้สักแป้บ หรือ 5 นาที เปิดฝาคน ถ้าผัดแห้ง เติมน้ำนิดหน่อย ถ้าชอบผักกรอบไม่ต้องผัดนาน เสร็จแล้วจ้า
Cook: Heat a pan with oil ( olive oil or cooking oil or just water ) on the stove, add shrimp and continue cook until shrimp cook well add asparagus and seasoning (as the taste you like) then cover with the lid about 5 minutes. Stir once and cover the lid continue cooking until asparagus soft as you like. If you like more liquid add a little water.
ต้มยำทะเล ( Tom Yum sea food/spicy sea food)
เตรียม : กะทิ กุ้ง ปลาหมึก เนื้อปลา เห็ด หอมหัวใหญ่ มะเขือเทศ พริกหยวก น้ำพริกต้มยำสำเร็จ น้ำพริกเผา น้ำสะอาด และเครื่องปรุงรส น้ำปลา ซีอิ้วขาว น้ำตาลทราย
Prepare : coconut milk,shrimp , squid, tilapia filltes, mashroom, onion, tomato, bell pepper/pepper, tom yum soup paste, chilli paste in soy bean oil (namprik pao) ,water, fish sauce, soy sauce and sugar
ปรุง : ตั้งหม้อกะทิ ใส่น้ำพริกต้มยำ เติมน้ำไม่ให้กะทิค้น และต้มจนเดือด ใส่เนื้อสัตว์ลงไป ต้มต่อจนเนื้อสุก ใส่น้ำปลา น้ำตาลทราย ซีอิ้วขาวปรุงรส ตามด้วย ผักทั้งหมด ปิดฝา ต้มต่อ จนผักสุกดี ใส่น้ำพริกเผา ชิมรส ดับไฟพร้อมเสริฟจ้า
Cook: pour coconut milk in a pot , add tom yum soup paste , add water to make coconut milk light, stir and heat until boil. Add sea food , seasoning with soy sauce, fish sauce ,sugar and cover with the lid continue cooking until sea food cook then add bell pepper , onion,mash room , tomato and stir then cover with a lid continue cooking until vegetable cook as you like, add chilli paste in soy bean oil , stir and taste. Turn the heat off .
2 comments:
น่ากินๆ แต่กินทีเดียวหมดนี่พี่จุกแน่ๆเลย
ขอบคุณค่ะพี่แพร ผัดน่ะกินหมดวันเดียว แต่แกงน่ะทำไว้กินหลายวันค่ะ กินหมดที่เดียว จุกตายอย่างที่พี่แพรว่าแหงๆๆ อิอิ
Post a Comment