Photo took @ Nigara Falls July 1,2011


เรื่องราวที่เขียนในบล๊อกเป็นประสบการณ์ และชิวิตประจำวันของโอ้ทเอง ตั้งแต่อยู่แผ่นดินบ้านเกิด จนย้ายมาไกลม๊ากมาก ด้วยเหตุที่หลงหนุ่มตาใสคุยกันคนภาษา คนละสัญชาติ เขียนไว้ให้ทางบ้านได้รู้ความเคลื่อนไหว เขียนไว้เป็นบันทีก เก็บไว้อ่านย้อนหลังเมื่อวันเวลาผ่านไป ซึ่งเอากลับมาไม่ได้ หากสิ่งที่เขียนไว้จะเป็นประโยชน์กับบางคน หรือหลายๆ คนด้วยก็ดีใจ


โอ้ทไม่ได้เขียนเรียงตามวันนะค่ะ เหตุการณ์ก่อน-หลัง สลับกันไปมา เรื่องไหนภาพน้อยเขียนเร็ว เรื่องไหนภาพเยอะ เขียนแล้วเก็บไว้ใส่ภาพตามหลังทำให้ตีพิมพ์ช้าไป...ด้วยประการนี้ละจ้า



The stories in this blog are the true experiences of everyday life from a regular person, "Me". I have written since I lived in Thailand and have continued to write since that I moved away from Thailand and married a man who is totally different from myself in almost every way. I write the blog so I can share my everyday life with my family in Thailand and also to record my memories because nobody can bring back time that has passed but my writing can. If my writing can help anyone as reference information it is good.


My post do not in order by the date because I have pictures do not finish organizing so I wrote the stories and save as daft then will public when I added the photos so the stories with less photos always public first.

Thursday, April 21, 2011

หมกไก่ เห็ด...Chicken bake with mushroom

เมนูนี้ทำกินอร่อยมากๆ เห็นพี่ยุทำ เลยจัดการซะ นอกสูตรเหมือนเดิม แต่ออกมาอร่อย ตอนทำนึกถึงห่อหมก คงไม่แตกต่าง เพียงแต่ไม่ใส่กะทิ แต่โอ้ทใส่นมด้วยล่ะ

เตรียม:  ปีกไก่ เห็ด(ตามชอบ) หอมหัวใหญ่  พริกหยวก ไข่ นม พริกแกงแดง หมูสับ น้ำปลา ซีอิ้วขาว น้ำตาลทราย

Prepare: chicken wings, mushroom, onion, pepper,eggs, milk, red chilli paste,ground pork, soy sauce, fish sauce and sugar

ปรุง :  หมักไก่ในน้ำปลา ซีอิ้วขาว ทิ้งไว้อย่างน้อย 30 นาที

cook: mix chicken wings with fish sauce and soy sauce then leave at least 30 minutes


ผักทุกอย่างหั่นชิ้นเล็ก ใส่ส่วนผสมทุกอย่างลงในชามใหญ่ พอใช้มือคลุกได้ ใส่เครื่องปรุงด้วย ระหว่างนี้เปิดเตาอบ 400 ฟาเรนไฮต์รอไว้
Put every vegetable (slices) and all ingredient in a bolw which big enough for the hand mix and also seasoning. Turn the oven 400F

 นำไก่ที่หมักไว้มาคลุกด้วยกัน
mix chicken wings together  with the ingredient
 ใส่ส่วนผสมที่คลุกลงในพาชนะที่อบ วางปีกไก่ไว้ด้านล่าง หรือ จะวางด้านบน ก็ได้ตามชอบ

take the chicken wings mix into a plate ready for bake. the chicken wings in the bottom or top not matter
 ปิดด้วยฟรอย เจาะรูให้ความร้อนเข้า อบ 20 นาที และดูว่าไก่สุกหรือยัง ถ้ายัง อบต่อจนไก่สุก เมื่อไก่สุกแล้ว เปิดไฟบน(ถ้ามี) 10 นาทีถ้าต้องการหน้าแห้ง

แนะนำ : ปีกไก่สุกช้า หลังจากหมักนำไปต้ม หรือ อบในกะทะให้สุกก่อน คลุกกับส่วนผสมก็ได้
cover with foil and make a hole for heat pass into the ingrediant and bake for 20 minutes  and check if chicken wings cook well. If chicken wings need to cook more so continue cooking until the wings done. If you want the top a bit dry continue broil 10 minuts.

Suggest: the wings take long time to cook so you can cook after mix with sauce by boiling or heat in a pan before bake.
 เสร็จแล้วจ้า...หย่อยๆ
 Done!

2 comments:

YU said...

อร่อยไม๊โอ้ท เมนูแปลงจานนี้อุดมไปด้วยโปรทีนมีทั้งหมู เห็ด ไก่

โอ้ท@Oath said...

อร่อยจ่ะ แต่ไก่ไม่สุกนี่แหละ อบนานมากกกกกกกกก รอบหน้าไม่ใส่ไก่แล้วจะทำเป็นห่อหมกเลยด้วย ใส่พริกเพิ่ม ใส่ผีกก้นจาน