Photo took @ Nigara Falls July 1,2011


เรื่องราวที่เขียนในบล๊อกเป็นประสบการณ์ และชิวิตประจำวันของโอ้ทเอง ตั้งแต่อยู่แผ่นดินบ้านเกิด จนย้ายมาไกลม๊ากมาก ด้วยเหตุที่หลงหนุ่มตาใสคุยกันคนภาษา คนละสัญชาติ เขียนไว้ให้ทางบ้านได้รู้ความเคลื่อนไหว เขียนไว้เป็นบันทีก เก็บไว้อ่านย้อนหลังเมื่อวันเวลาผ่านไป ซึ่งเอากลับมาไม่ได้ หากสิ่งที่เขียนไว้จะเป็นประโยชน์กับบางคน หรือหลายๆ คนด้วยก็ดีใจ


โอ้ทไม่ได้เขียนเรียงตามวันนะค่ะ เหตุการณ์ก่อน-หลัง สลับกันไปมา เรื่องไหนภาพน้อยเขียนเร็ว เรื่องไหนภาพเยอะ เขียนแล้วเก็บไว้ใส่ภาพตามหลังทำให้ตีพิมพ์ช้าไป...ด้วยประการนี้ละจ้า



The stories in this blog are the true experiences of everyday life from a regular person, "Me". I have written since I lived in Thailand and have continued to write since that I moved away from Thailand and married a man who is totally different from myself in almost every way. I write the blog so I can share my everyday life with my family in Thailand and also to record my memories because nobody can bring back time that has passed but my writing can. If my writing can help anyone as reference information it is good.


My post do not in order by the date because I have pictures do not finish organizing so I wrote the stories and save as daft then will public when I added the photos so the stories with less photos always public first.

Wednesday, August 18, 2010

ต้มจืดฟัก กับ หมึกไส้ทะลัก...soup with squid stomach broke

จั่วหัวซะดุเดือด เพราะซื้อปลาหมึกที่ผ่ามาแล้ว ตอนซื้อดูไม่ออกเพราะแช่แข็ง ยัดไส้ไม่ได้เลยทะลักออกมาแบบนี้

ทำง่ายๆๆ อีกตามเคย ต้มน้ำใส่คะนอร์ก้อนจนเดือด ใส่หมึกไส้ทะลักลงไป พอสุก ใส่ฟัก หั่นแครอทท่อนน้อยๆ ใส่ลงไปเพื่อเพิ่มสีสัน ต้มจนหมึกกะหมูสุกดี ปิดเตา ถ้าใครชอบฟักกะแครอทเละ ก็ต้มนานอีกนิด

ปล. หมูสับใส่ซีอิ้วขาว พริกไทย น้ำตาลทราย คลุกให้เข้ากันดีแล้วนำไปยัดไส้หมึก

I gave the name by what it look like. Normally the squid can stuff pork well if I did not buy the wrong one which open.

It was easy to cook like this :

1. boiled water with chicken favor cube
2. prepared ground pork mixed with soy sauce or fish sauce and peper for stuff in squid
3.prepared squash with slices in meduim pieces
4. add squid stuffed into boiling water and cook until well
5. add squash and cook about 10-15 minutes
6. add dry shimp if you like



และอีกจานของพุงโต สแกลลอป กับ บรอคเคอรี่(ต้มให้นิ่มเล้กน้อย) ผัดซีอิ้วขาว พริกไทย แถมหมึกไส้ทะลักให้ด้วย




No comments: