Photo took @ Nigara Falls July 1,2011


เรื่องราวที่เขียนในบล๊อกเป็นประสบการณ์ และชิวิตประจำวันของโอ้ทเอง ตั้งแต่อยู่แผ่นดินบ้านเกิด จนย้ายมาไกลม๊ากมาก ด้วยเหตุที่หลงหนุ่มตาใสคุยกันคนภาษา คนละสัญชาติ เขียนไว้ให้ทางบ้านได้รู้ความเคลื่อนไหว เขียนไว้เป็นบันทีก เก็บไว้อ่านย้อนหลังเมื่อวันเวลาผ่านไป ซึ่งเอากลับมาไม่ได้ หากสิ่งที่เขียนไว้จะเป็นประโยชน์กับบางคน หรือหลายๆ คนด้วยก็ดีใจ


โอ้ทไม่ได้เขียนเรียงตามวันนะค่ะ เหตุการณ์ก่อน-หลัง สลับกันไปมา เรื่องไหนภาพน้อยเขียนเร็ว เรื่องไหนภาพเยอะ เขียนแล้วเก็บไว้ใส่ภาพตามหลังทำให้ตีพิมพ์ช้าไป...ด้วยประการนี้ละจ้า



The stories in this blog are the true experiences of everyday life from a regular person, "Me". I have written since I lived in Thailand and have continued to write since that I moved away from Thailand and married a man who is totally different from myself in almost every way. I write the blog so I can share my everyday life with my family in Thailand and also to record my memories because nobody can bring back time that has passed but my writing can. If my writing can help anyone as reference information it is good.


My post do not in order by the date because I have pictures do not finish organizing so I wrote the stories and save as daft then will public when I added the photos so the stories with less photos always public first.

Sunday, August 22, 2010

หมูอร่อย กับ ไข่ตุ๋น...Sweet-sour pork and steam eggs




วิธีทำ โดยโอ้ทเองค่ะ...

1. หมักหมูกับน้ำปลาไว้ก่อนอย่างน้อย 30 นาทีก็ดีคะจะได้ซึมเข้าเนื้อหมู
Mixed pork in fish sauce or soy sauce at least 30 minutes
2. ตั้งกะทะ ใส่น้ำมันนิดหน่อย ผัดหมูเกือบสุก เติมพริกไทย (โอ้ทใส่พริกไทยดำน่าจะดูอร่อยกว่าคิดเอง) น้ำตาลทราย และ น้ำมะขาม (คิดเองอีกว่าอาจจะเพิ่มรสเปรี้ยวอร่อยขึ้น) ชิมรส หวาน เปรี้ยว เค็มนิดหน่อยค่ะ
Add cooking oil in pan and heat, add pork and cook until pork getting white, so add sugar,pepper or black pepper and tamerind juice. Taste sweet and sour.
3.ปิดเตา หั่นผักชีใส่ค่ะ ตักเสริฟ กินกะข้าวร้อนๆๆ
turn off the stove and chop cinlentro add in a pan ready to serve.
ปล. มีกุ้งเหลืออยู่ 2 ตัวเลยผัดไปด้วย
PS: I had 2 shirmps left so I added them with pork



วิธีทำ โดยโอ้ท(อีกเหมือนกันค่ะ)...
1. ตอกไข่ใส่ชาม โอ้ทใช้ 4 ฟอง เติมน้ำเล็กน้อย ตีให้ขึ้นฟู
beat eggs in a bowl and stir ( I used 4 eggs) and add little water
2.ใส่เห็นหอมหั่นชิ้นพอคำ กับ หอมหัวใหญ่ คนให้ทั่ว
add slices mashrooms and onion and stir
3.กะทะ หรือ หม้อที่ใช้นึ่งใส่น้ำ วางชามไข่ในกะทะ ปิดฝา ปล่อยให้น้ำเดือด จนไข่ฟูล้นชามแสดงว่าสุกค่ะ
steam until cook well


No comments: